Як вибрати найкращий термос?

logo

Як вибрати найкращий термос?

Одне з головних правил зимової риболовлі, туристичних вилазок та інших видів активностей у холодну погоду говорить: завжди беріть із собою термос із гарячим напоєм. Чай допоможе не тільки підбадьоритися, а й запустить процеси теплообміну в організмі. Однак для того, щоб пиття якомога довше залишалося гарячим, потрібно розуміти, як вибрати термос правильно, яким характеристикам і конструктивним рішенням приділяти увагу. Крім того, потрібно враховувати розбиття всього асортименту термосів на окремі категорії.

Різновиди термосів

Переважна більшість моделей, представлених на сучасному ринку, оснащується сталевою колбою, для якої використовується стійка до корозії харчова нержавіюча сталь. Щоб колба ефективніше зберігала температуру продуктів, від зовнішнього корпусу її відокремлює вакуум, такий безповітряний прошарок не проводить тепло і тому термос довго тримає температуру.

Головна перевага сталевих термосів – це їхня практичність. Метал практично неможливо зіпсувати чи пошкодити, він довговічний та невибагливий. А якісна сталь, яка використовується в моделях авторитетних брендів, стійко протистоїть корозії і не окислюється протягом тривалого часу.

Однак моделі з металевою серцевиною не ідеальні – вони активно вбирають запахи, тому залишати в них продукти надовго не рекомендується. Відмити запах, що в'ївся, згодом буде дуже складно.

Класичні термоси зі скляними колбами також зустрічаються у продажу. Їхні головні переваги – абсолютна інертність до сторонніх запахів та низька теплопровідність. Додатково зменшити тепловтрати допомагає покриття стін внутрішньої посудини дзеркальним напиленням. Головний же мінус скляних моделей – ndash; їх крихкість. Такий термос не можна кидати, упускати, не підходить він для твердих предметів, наприклад, для заморожених продуктів. У деяких моделях крихкість скла компенсується вставкою з твердого утеплювача, що заповнює проміжок між колбою та зовнішніми стінками, – наприклад, із щільного пінопласту. Однак це теж не ідеальне рішення – такі моделі громіздкі та важкі.

Сфера використання термоса визначається його обсягом та конструктивними особливостями. Усього можна виділити 4 основні групи:

  • Термоси для їжі. Це можуть бути як супові термоси, що нагадують теплоізольовану банку, так і термоустрою з кількома окремими контейнерами.
  • Термоси для чаю, кави та інших гарячих напоїв.
  • Універсальні моделі, які підходять як для їжі, так і для пиття.
  • Термокухлі.

У кожного з наведених типів є свої особливості – як позитивні, так і негативні.

Термоси для їжі з контейнерами досить громіздкі та в польових умовах мало практичні. Їх можна брати із собою у поїздку, на роботу тощо. Більш зручний варіант – моделі-банки, у яких горловина за шириною практично дорівнює колбі. Однак у цьому і мінус – що ширша горловина, то більше втрат. Через це такі моделі рідко використовуються у суворих умовах.

Найпопулярніший варіант – термоси для напоїв Виробники пропонують такі моделі в широкому діапазоні об'ємів – від 0.3 л до кількох літрів. Вони відрізняються витягнутою формою та вузькою горловиною, за рахунок чого вони раціональніше використовують місце в рюкзаку або рибальському ящику і довше тримають окріп. Відповідний варіант для будь-яких видів активностей.

Термоси-універсали підходять як для їжі, так і для напоїв. Відрізняються специфічною конфігурацією пробки та великими розмірами. Підходять для автопоїздок, кемпінгу. Мінус: відмінно слабкі можливості зберігати тепло.

Термокухлі та термосклянки – це найменший клас термосів, що передбачає індивідуальне використання. Характеризуються відносно невеликою колбою, широкою горловиною. Об'єм не перевищує 0.5 літра. Для зручності використання окремі моделі мають кришку, що відкривається однією рукою. Це дозволяє використовувати їх на ходу, під час їзди на автомобілі чи велосипеді. Теплоізоляційні можливості таких судин слабкі.

Також існують інші різновиди посуду, що зберігає тепло: термоси з помпою, що дозволяють наливати напої, не відкручуючи кришку, термоізольовані контейнери і ланчбокси. Однак користуватися ними менш зручно під час занять спортом та різних видів активного відпочинку.

Який термос краще купити: правила вибору

Виберіть відповідний обсяг:

  • Розмір посудини для гарячих напоїв повинен відповідати тривалості та активності його використання, а також кількості людей, які будуть пити з нього.
  • Об'єм термоса для їжі вибирайте відповідно до розміру звичної порції.
  • Не слід брати обсяг «із запасом» - що більше в колбі залишиться порожнього місця, то швидше виходитиме з нього тепло.

Враховуйте, що чим об'ємніший посуд, тим більша його вага. Для пішого туризму вибирайте моделі місткістю загалом 1-1.5 л. Вони повільніше втрачають тепло, трохи важать, а їх обсягу вистачить на 1-2 туристів. Для подорожей на автомобілі та кемпінгу, коли вага не настільки критична, підходять більші варіанти, що вміщають до 3-5 літрів. Для недовгих піших та велосипедних прогулянок, а також для короткострокових поїздок на авто достатньо буде півлітрової посудини.

Вибираючи об'єм термоса для зимової риболовлі, враховуйте тривалість перебування на льоду та спосіб доставки екіпірування до місця лову. Якщо ви йдете пішки та/або на нетривалий час, краще вибрати модель з меншою вагою. Якщо в планах провести на льоду весь день або ніч і ви використовуєте сані-волокуші, то можна вибрати більший термос із надійною теплоізоляцією.

Перед тим, як вибрати термос для чаю або їжі, оцініть його ефективність. У документації до виробів та описі на сайті продавця має вказуватись тривалість їх ефективної роботи. Вона визначається під час заводських випробувань й у середньому становить 12 годин. Термоси професійного рівня здатні зберігати тепло до 24 годин, однак і вартість таких виробів на порядок вища за масову продукцію.

Причому вказаний час не означає, що протягом цього інтервалу вміст посуду взагалі не охолоне. Під часом ефективної роботи розуміється такий проміжок, за який напої та їжа остигають від початкових 95 градусів до 70-80 градусів. Після цього втрата тепла стає більш інтенсивною.

Що краще – термокухоль або термос? Вибір тут залежить від того, в яких умовах випробовуватиметься посуд. Якщо ви вибираєте варіант для автоподорожей, домашнього використання та інших нескладних завдань. Для тривалого збереження температури вони не підходять, оскільки через їхню велику горловину тепло йде швидше, ніж через вузькогорлі питні термоси. Термін ефективної роботи навіть просунутих термостаканів, так само як і харчових термосів, не перевищує 6 годин.

Велике значення має якість виготовлення сталевої колби. Її конструкція у більшості моделей ідентична, проте багато залежить від виробничого підходу. Перевірені бренди використовують сталь високої якості, стійку до іржавіння та відкладення нальоту. Не менш важливою є ретельність полірування – чим глаже метал, тим менше в нього будуть вбиратися сторонні запахи, ефективніше зберігатиметься тепло, доглядати такий посуд також простіше. Бюджетні виробники, прагнучи заощадити по максимуму, часто нехтують повноцінним поліруванням. Про використання низькосортних матеріалів свідчить і специфічний запах від колби, пробки та інших частин термоса.

Здебільшого зручність термоса залежить від дрібниць. В автоподорожах та на кемпінгу зручнішою буде модель з широкою основою та ергономічною рукояткою. Для пішого туризму варто вибрати, що оптимально вміщається в кишеню вашого рюкзака і має кришку-стаканчик. Не зайвим буде і чохол, який убереже лицьову сторону термоса від подряпин.

Як перевірити термос після покупки

Перш ніж виходити з термосом у похід чи рибалку, слід переконатися у його якостях. Зробити це можна лише шляхом особистої перевірки: навіть вироби найавторитетніших брендів не захищені від шлюбу. Для цього виконайте такі дії:

  • Ополосніть колбу окропом. Вона повинна прогрітися до заповнення напоєм або їжею, у цьому випадку збереження температури буде вищим.
  • Не даючи термосу охолонути, наповніть його окропом до максимального рівня – до нижньої площини пробки вода не повинна доходити приблизно на 1 см.
  • Щільно закрийте термос і залиште на час, протягом якого його вміст, за твердженням виробника, повинен охолонути не нижче вказаної температури. Тобто, якщо в документації зазначено, що за 8 годин температура води може опуститися з 95 град. до 75 град., то перевіряти потрібно через 8 годин. Якщо термометр показує температуру в діапазоні, вказаному виробником, це показник високої якості термоса. Його можна брати із собою на тривалий час – наприклад, на зимову рибалку, у поїздку тощо.
  • Зверніть увагу і на температуру лицьової поверхні термоса. Якщо вона нагрівається, то колба погано тримає тепло. Це погано відразу подвійно: по-перше, вміст швидко остигатиме, по-друге, схопившись за гарячий метал, можна обпектися. І це не просто недолік, а повноцінний шлюб. таку покупку краще повернути до магазину.

Щоб перевірити, як поводиться термос при негативних температурах, виставте його взимку на балкон. Якісні моделі добре тримають тепло під час морозу до -20.

Компаній, що виготовляють термопосуд, десятки, а рахунок пропонованих ними моделей йде на тисячі – тому об'єктивно вибрати найкращий термос для чаю чи їжі практично неможливо. Крім того, з появою кожної нової вдалої моделі складений раніше топ доводилося б переглядати. Та й сама категорія «кращий» надто суб'єктивна і багато в чому залежить від потреб конкретної людини. Тому для кожного рейтинг термосів для їжі з широким горлом, як і моделей для чаю або кави, буде персональним.

Товар доданий до кошика

Продовжити покупки Перейти до кошику

Товар доданий до обраного

Продовжити покупки Перейти до списку вибраного

Товар доданий для порівняння

Продовжити покупки Перейти до списку порівняння