Найпростіший і найправильніший рецепт юшки
Хочу поділитися з вами дуже простим, але неймовірно смачним рецептом юшки. Таку юшку ми зазвичай варимо на багатті, в казанку на рибалці. А іноді навіть і вдома, у дворі в теплій дружній компанії.
Отже, до справи. Для початку потрібно приготувати основу юшки. Від правильної основи залежить вийде у нас звичайний рибний суп або справжня навариста юшка. Основа правильної юшки – це бульйон. Готуємо цей бульйон з якоїсь невеликої рибки. У нас найчастіше на бульйон іде окунь. Краще окуня для бульйону тільки йорж. Але йоржі у нас трапляються чомусь рідше, ніж окуня.
Окунів чистимо просто - розпорюємо черево і прибираємо нутрощі. Обов'язково вирізаємо зябра. Всі. Окуні готові. Так, і головне - луску в жодному разі не зчищаємо. У ній найсмачніший. Закладаємо окунів у холодну воду – це теж важливо. Тепер ставимо казан на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо хвилин 30. Готовий бульйон проціджуємо, прибираючи луску та дрібні кісточки.
Все. Основа готова. Можна приступати до приготування юшки. У киплячий бульйон відправляємо цибулю, моркву та картоплю. Хочу звернути увагу на цибулю. Це важливо - цибулю не чистимо - кидаємо прямо в шкірці. Від такої цибулі і навар, і колір юшки будуть особливими. Кілька слів з приводу картоплі. Багато справжніх знавців і поціновувачів юшки зневажають цей овоч. Мовляв, у справжню юшку картоплю не кладуть. Це закон. На їхню думку - картопля перетворює юшку на звичайний рибний суп. Ну, що сказати... Не сперечатисяму. Я вважаю цю справу – на любителя. Кому як подобається.
Мені подобається вуха з коротким. Тому... коли картопля вже майже зварилася можна запускати в бульйон рибу. Риба нехай буде на ваш смак. Головне, щоб вона була більш-менш великою. А частіше буває так, що беремо ту рибу, яку зуміли зловити. Відмінно підходить для юшки судак. У нього м'ясо біле, щільне та мало кісток. Судака вже чистимо від луски та нарізаємо великими шматками, так смачніше. Так, ще одна важлива умова – вогонь під казаном треба контролювати. Юшка не повинна сильно вирувати під час варіння. І, не забуваймо знімати пінку.
Ось, мабуть, і весь рецепт. Насамкінець пару слів про секретні "приправи". Багато разів чув, що у юшку додають чарку горілки або гасять у ній палаюче поліно з багаття. Кілька разів пробував так робити. Моя думка – ну, на любителя. Якщо подобається, будь ласка, чому б і ні. Сам люблю експериментувати. Приємного вам апетиту.